Podotherapeutische zolen
De meest gebruikte therapie van een podotherapeut zijn corrigerende zolen. De podotherapeutische zolen corrigeren de afwijkende stand en het afwijkende looppatroon en halen zo de oorzaak weg van het ontstaan van uw klachten. Helaas houdt dat niet in dat de zolen direct de klachten wegnemen. Het zal per klacht verschillen hoe snel de klachten af zullen nemen. Er worden 3 vaste afspraken gemaakt met u in Amersfoort waarin geprobeerd wordt de correctie van de podotherapeutische zo optimaal mogelijk te maken.

Onderzoek
Als eerste zal er een onderzoek plaats vinden. Dit eerste onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Er wordt een klachteninventarisatie gemaakt aan de hand van een aantal vragen en er zal gevraagd worden naar uw algehele gezondheid. Daarnaast wordt er gekeken naar de stand van uw voeten en uw algehele houding, het looppatroon wordt beoordeeld en er zal nog gekeken worden hoe uw voet beweegt. Op de locatie in Amersfoort wordt er gebruik gemaakt van een highspeedcamera om uw looppatroon nog nauwkeuriger in kaart te brengen. Als het onderzoek is afgerond en u naar huis gaat, zal de podotherapeut nog bezig zijn met het uitwerken van uw gegevens, het ontwerpen en intekenen van uw podotherapeutische zool en eventueel een rapportage schrijven naar de huisarts of specialist.

Ophalen van de zolen
Na anderhalf à twee weken zijn uw podotherapeutische zolen klaar en zullen ze worden gepast. Neem voor deze afspraak verschillende schoenen mee om de zolen passend in te maken. Op deze afspraak zal er worden gecontroleerd of alles goed past onder uw voet en goed aansluit en corrigeert. Daarna zal er een nieuwe afspraak worden gepland voor een nacontrole.
Na twee weken hoort u aan de podotherapeutische zolen gewend zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan mag u altijd terugkomen om alles te beoordelen. Bel ons dan om een afspraak te maken. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.

Nacontrole na 6 weken
Na 6 weken wordt er een nacontrole gepland op uw locatie in Amersfoort. Op deze nacontrole wordt gekeken of alles goed zit en goed aansluit, dat de podotherapeutische zolen lekker lopen en of de klachten zijn afgenomen. Mocht het nodig zijn, wordt er hier nog een aanpassing op gemaakt. Hiervoor worden er dan geen kosten gerekend. Als alles goed gaat, sluiten we de behandeling af en adviseren wij u elk jaar een controle afspraak maken.
Zolen gaan gemiddeld twee jaar mee. Bij zwaardere belasting of meer transpiratie gaan uw zolen uiteraard iets minder lang mee. Bij herhalingszolen wordt in een consult bekeken of de voeten van stand veranderd zijn en of hetzelfde type correctie toegepast kan worden. Na het afleveren van de zolen wordt geen controleafspraak gemaakt. Mochten er problemen zijn dan kunt u zelf bellen om de controleafspraak alsnog plaats te laten vinden op de locatie in Amersfoort.

Gebruik
Het duurt ongeveer twee weken voordat u aan uw podotherapeutische zolen gewend bent. Behalve de druk onder uw voeten van de zolen, die wat onprettig kan zijn, kunt u ook spierpijn krijgen in de kuiten, bovenbenen of onderrug. Het beste is daarom om het lichaam langzaam te laten wennen aan de podotherapeutische zolen. Ons advies is om de podotherapeutische zolen de eerste dag 2 uur te dragen, de tweede dag 3 uur, de derde dag 4 uur enzovoort. Dit dragen van de podotherapeutische zolen betekent niet dat u 4 uur op de zolen moet gaan lopen. Een kopje koffie drinken of lunchen wordt ook meegerekend in deze 4 uur. Mocht het tijdens het opbouwen zo zijn dat uw zolen onprettig zijn, haal dan de zolen gelijk uit uw schoenen en probeer het later op de dag nog een keertje. Binnen twee weken horen de podotherapeutische zolen als vanzelfsprekend zitten. Mocht dit niet het geval zijn, belt u ons even voor en afspraak en zie ik u graag bij mij in de praktijk in Amersfoort.

Onderhoud

Afdeklaag van leer

  • Als u de schoenen uitdoet, haal dan meteen de podotherapeutische zolen uit de schoenen en leg ze ernaast. Het leer van de podotherapeutische zolen kan dan beter drogen en zal langer meegaan. Leg de zolen nooit op de verwarming. Hiervan trekken de podotherapeutische zolen krom en droog het leer uit.
  • U kunt de podotherapeutische zolen ongeveer eens per 2 maanden insmeren met een blanke schoencr√®me of ledervet. Het leer blijft dan soepeler en gaat langer mee. Dat kan het beste als de podotherapeutische zolen droog zijn.
  • Als podotherapeutische zolen gaan ruiken, kunt u dit verhelpen met zadelzeep.

Kunststofafdeklaag

  • Een kunststof afdeklaag kan iets meer transpireren dan een leren.
  • De podotherapeutische zolen kunnen worden schoongemaakt met een licht vochtige doek, na het schoonmaken goed laten drogen voordat u ze weer in uw schoenen stopt.
  • Vaak wordt er bij kinderen gekozen voor een kunststoflaag omdat deze duurzamer is.

Sportafdeklaag

  • Een sportafdeklaag is een soort stoffenlaag die normaal gesproken ook op de zool zit die op de standaard zool zit in de sportschoen.
  • Een sportafdeklaag kan worden schoongemaakt met een licht vochtige doek.
  • Met een sportafdeklaag glijdt u minder op de podotherapeutische zolen waardoor u minder kans heeft op het ontstaan van blaren op de sportzolen.