Instrumentele behandelingen

Podotherapeuten voeren ook instrumentele behandelingen uit, vergelijkbaar met een pedicurebehandeling. Mocht een pedicure er niet uit komen met de klacht, of mocht u niet bij een pedicure onder behandeling zijn, kan het zo zijn dat de podotherapeut een aantal instrumentele behandelingen uitvoert. De volgende klachten worden uitgevoerd door de podotherapeut:

• Nagelbeugels: een klemmetje om de nagel van meestal de grote teen om ingroeiende nagels tegen te gaan of te behandelen.
• Likdoorns, ontstoken likdoorns of ontstoken nagels: meestal komt hier nog een therapie bij, afhankelijk van de locatie van de klacht kunnen er zolen aangemeten worden om de druk en wrijving op te heffen waardoor de likdoorn ontstaat, of een orthese worden gemaakt. Bij ontstoken nagels wordt er een nagelbeugel geplaatst.
• Wratten: vaak in combinatie met aanstippen bij de huisarts, aanstippen zelf met salicylzuur of zolen maken om de plek van de wrat drukvrij te leggen en zo de pijnklachten hiervan te verminderen en de wrat weg te halen.

Hierbij wordt geprobeerd om een oplossing te vinden voor het probleem. Instrumentele behandeling bij de podotherapeut is erop gericht dat u uiteindelijk bij een pedicure terecht kunt voor behandeling of, bij voorkeur, dat het probleem opgelost wordt. De podotherapeut zal u niet als pedicure-patiënt onder behandeling nemen. Bij risicopatiënten waarbij we vermoeden dat een pedicure buiten de praktijk onvoldoende middelen heeft om te behandelen is het mogelijk dat een assistente van de podotherapeut deze behandeling op zich neemt.

De behandeling

De behandeling bestaat uit een aantal sessies, beginnend met een intake-onderzoek. Het is niet altijd goed te voorspellen hoe vaak iemand terug moet komen voordat de behandeling bij de podotherapeut afgerond is. Meestal wordt getracht om een niveau te bereiken waarbij de pedicure de voeten weer goed kan behandelen. Het komt ook voor dat bepaalde problemen blijvend opgelost kunnen worden. Helaas is dat bij instrumentele behandelingen niet vaak het geval. Wel kunnen problemen pijnvrij gemaakt worden door regelmatige behandelingen of kleine hulpmiddelen, bijvoorbeeld een orthese. Tijdens het eerste bezoek kan de podotherapeut u daar meer over vertellen.